No 90 Kleist med Stefan Andersson

Carlstens Fästning - Marstrand, Kungälv

Marstrandsfånge No. 90 Kleist är ett skådespel och en musikalisk resa som utspelar sig på Carlstens Fästning i gångna tider av och med artisten Stefan Andersson. Tillsammans med mat och dryck blir jubileumsföreställningen en totalupplevelse för 10:e året i rad.

Om föreställningen
Föreställningen är baserad på CD-skivan ”Marstrandsfånge No 90 Kleist” och handlar om fångarna och soldaterna på Carlstens fästning på Marstrand under 1600 – 1800-talet. Att bli dömd till Marstrandsarbete var det tyngsta straffet som utdelades i Sverige – kom man dit som fånge kom man knappast därifrån med livet i behåll. Personliga fångöden skildras i musik och skådespel liksom slaget om Carlsten då danskarna kom på besök 1719. Under föreställningen kommer du att få stifta bekantskap med karaktärer som kommendant Danchwardt, marstrandsfånge no 90 Kleist, bödeln Beckius, Lasse-Maja och en halvpackad Tordenskiold. Middagen och föreställningen ges i riddarsalen på Carlstens fästning.

Platsen
Carlstens fästning började byggas den 1658 av Karl X för att försvara den svenska flottan som låg i den ständigt isfria hamnen. Ja, det var väl inte Karl X som bar den tunga stenen utan fångarna som sedan låstes in innanför de tjocka murarna. Själva Marstrand grundades redan på 1200-talet av kung Hakon IV och har varit en militärt strategisk viktig plats genom historien. Den har också haft stor betydelse för handel och fiske – inte minst under sillperioderna. Nämnas kan också att Marstrand varit ”frihamn” med bland annat religionsfrihet och där brottslingar paradoxalt nog kunde få en fristad. Carlstens fästning upphörde som fängelse 1854 men hade en viss militär betydelse ytterligare några år.

18aug 18:00 - 23:00 Carlstens Fästning - Marstrand
19aug 18:00 - 23:00 Carlstens Fästning - Marstrand

Kontaktinformation

Restaurang 1860 AB
Carlstens Fästning
440 67 MARSTRAND
Telefon: 0303-60562
Telefon: 0709-105601

E-post: thomas@carlsten.se
Hemsida: http://www.carlsten.se

Prisinformation

Se Ticketmaster hemsida.

www.ticketmaster.se

Faciliteter

Bar
Restaurang med fullständiga rättigheter