Mystiken i tekniken – guidad visning

Strandverket Konsthall, Kungälv

På allmän begäran bjuds nu ett nytt tillfälle till en personlig guidad visning i utställningen Mystrium med Strandverkets tekniker Peter Pan. I visningen sätts ett särskilt fokus på Gustav Adolf Anderssons och Alpo Koivumäkis verk.

Hör berättelsen om varvsarbetarens Gustav Adolf Anderssons verk, som sedan 1975 legat magasinerade och nerpackade men nu pusslats ihop och återställts. Eller om berättelsen om Alpo Koivumäkis fantastiska savann men skulpturer i återvunna material.

Om konstnärerna:
Gustav Adolf Andersson (1896-1975) arbetade många år som sjöman och varvsarbetare för att efter sin pensionering ägna sig mycket åt att snickra – helst inga ”praktiska” saker, utan konstverk. Vad han avsåg med sina konstverk är svårt att veta; om dessa var han fåordig, men ett som är säkert är att de är fyllda av snillrika finesser och spännande materialval. De har sedan hans död stått på ett lager och endast packats upp ett fåtal gånger. I utställningen Mystrium ser vi dem förmodligen så kompletta som de kan bli.

Alpo Koivumäki (f 1939)  skötte fram till 1995 sin gård, mjölkade korna och odlade åkrarna. Något annat hade han inte tid med, och han kom inte ens på tanken att göra skulpturer. Tid och intresse till att skulptera på heltid uppstod när han som 56-åring slutade med boskapsskötseln och jordbruket. Då inleddes ett intensivt skapande, som fortfarande pågår. På den egna gården i Nummijärvi har Alpos egen savann uppstått, och där lever i skuggan av palmerna en flodhäst, en noshörning, lejon, geparder, boaormar och andra ormar i bästa sämja med björnar, älgar, hästar och en hund. Som råmaterial till djuren fungerar allt möjligt skrot och skräp. Ett traktordäck blir till en björn, en oljetunna blir genom några bankningar till en älgkropp. Smält plast och taggtråd formas till en fågelnäbb, ett avgasrör fungerar nästan som det är som tallstam. Alpo kombinerar och använder olika material på ett otroligt sätt och ur dem uppstår faktiskt ren och skär magi.

140 kr inkl entré till konsthallen, bokas på info@strandverket.se

23sep 13:30 - 14:30 Strandverket Konsthall

Kontaktinformation

Strandverket Konsthall

44267 Marstrand
Telefon: 0303-10800

E-post: info@strandverket.se