Vandringsleder i Marstrand

Marstrand, Kungälv
Marstrand grundades i början av 1200-talet av Norges kung Håkon Håkonsson. 1658 blev Bohuslän svenskt och Carlstens fästning byggdes. På 1850-talet tillkom Södra Strandverket.

Vandra på Marstrandsön

På själva Marstrandsön går en underbar stig runt ön. Där finns flera alternativa vägar, värt att pröva är t ex Nålsögat som är en smal passage mellan två klippor på väg ut mot Skallens Fyr. Som komplement till stigen runt ön går mängder av stigar kors och tvärs över ön. Som ett vakande monument står Carlstens Fästning på ön topp och är en självklar plats att besöka.

Vandra på Koön - PromeMare

På Koön har det precis färdigställts tre nya vandringsleder. Där finns en lite mer avancerad med trappor och spänger. Den går över klippor och passerar de gamla kanonvärnen, vilka är spännande för både gammal och ung. Här finns fantastiska utsiktsplatser, rastplatser, grillplatser. Leden har utrustats med bänkar och staket där det behövts. Skyltning finns och färgen är Svart. Njut av den enastående utsikten över Västerhavet med den gamla Heidenstambyggda fackverksfyren Pater Noster, den charmerande lilla ön Åstol med sitt skyddade fiskeläge samt Rönnäng och Dyrön.

Den andra leden är den blå och även denna går med utsikt över Västerhavet. Något enklare stigar, sandväg. Dock ej anpassad för barnvagn eller rullstol.

Den tredje leden går mestadels på vägar eller bredare stigar runt bebyggelse. Den passerar även den fantastiska Rosenlundsparken som är ett naturreservat i underbar miljö.

Kontaktinformation


Marstrand

Öppettider

Leder i Marstrand är öppna öret runt, men kan vara svåra och farliga på grund av halka under vintertid.

Res med kollektivtrafiken

Hållplatsen heter egentligen Marstrands Färjeläge. Väl framme med bussen så befinner du dig på Koön. För vidare transport till Marstrandsön ta färjan, den tar ca 3 minuter och går varje kvart.

Fakta

Lederna på Koön har färdigställts av Kungälvs kommun med stöd av EU genom Leader och Terra Mare.

Vägbeskrivning

Från Göteborg, ta av till väg 168 i Kungälv mot Marstrand. Från Oslo ta av till väg 168 i Kungälv mot Marstrand.