Operagala på Carlstens fästning 19-20 juli 2022

Carlstens fästning på Marstrand, Kungälv

Under två dagar får vi uppleva kraften av den sydeuropeiska operatradition i en historisk och unik miljö när våra internationellt renommerade artister framför arior och ensembler ur de mest älskade operorna av Verdi, Bizet, Puccini och Mascagni.

Ann-Christine Larsson - SOPRAN

Ann-Christine utsågs 1986/1987 till Jenny Lindstipendiat. Hon studerade därefter vid Operahögskolan i Stockholm under dåvarande rektor Hovsångerskan Kerstin Meyers ledarskap. Andra viktiga lärare att nämna är Marianne Löberg, Birgit Stenberg och Nicolai Gedda. Efter examen blev Ann-Christine 1993 inbjuden av Maestro Gian Carlo Menotti att sjunga sopranpartiet Anne Truelove i Straviskys opera A Rakes Progress vid Festival dei due Mondi, Spoleto, Italien. Sedan dess har hon varit aktiv på våra nationella och internationella opera- och konsertscener. Under flera år var hon engagerad som solist i operahuset i Bonn, Tyskland. Repertoaren består av lyriska sopranpartier av Mozart, Verdi, Puccini, Bizét m.fl kompositörer. Under senare år har hon framförallt framträtt på konsertscenerna i Richard Strauss Vier letzte Lieder, Mahlers Symfoni nr 4, Berlioz Les nuits d’Été och Alban BergsSieben frühe Lieder.

Kristina Hammarström - MEZZOSOPRAN

Kristina, som är bördig från Värmland, började sin musikerbana som altviolinist. Hon har bl.a studerat vid KMH och Operahögskolan i Stockholm. Kristina har sjungit på Wiener Staatsoper, La Scala i Milano, Opéra National de Paris, La Monnaie i Bryssel, Staatsoper Berlin, Grand Théâtre de Genève och DNO i Oslo. Bland hennes roller kan nämnas: Penelope i Il ritorno d’Ulisse av Monteverdi, Cherubino i Mozarts Figaros bröllop, Charlotte i Werther av Massenet och Arsace i Rossinis Semiramide. Några av de dirigenter med vilka hon sjungit är Herbert Blomstedt, Réné Jacobs, Lorin Maazel och Marin Alsop. Kristina är flitigt engagerad både som konsert- och operasångerska. Kommande engagemang innefattar bl.a. Berlioz Les nuits d’été i Belgien, rollen som Bradamante i Händels Alcina i Florens med bl.a. Cecilia Bartoli och Dejanira i Händels Hercules.

Mathias Zachariassen - TENOR

Den svensk-norske tenoren Mathias Zachariassen har sjungit på många av världens stora operascener, såsom Metropolitan Opera, Wiener Staatsoper, Zürich Oper, Glyndebourne Festival, Kungliga Operan och GöteborgsOperan, i roller som Duca i Rigoletto och Don José i Carmen. Trots att han har familj i Bohuslän har han aldrig sjungit i Marstrand tidigare. Och vilken plats symboliserar både Sverige och Norge mer än Bohuslän – med både historiska band och modern gränshandel och sämja! Här säger Mathias att han definitivt kommer känna sig hemma.

Marco Stella - BARYTON

Marco är en svensk-italiensk baryton utbildad vid Grand Canyon University i Phoenix, Arizona samt vid Teater- och Operahögskolan i Göteborg. Han har arbetat vid bl.a Theater Lübeck i Tyskland, haft engagemang på Kungliga Operan i Stockholm, Göteborgsoperan, Finlands Nationalopera, Austin Lyric Opera, Cleveland Opera och Opera på Skäret. Han har sjungit roller som  fadern i Hans och Greta, Ping i Turandot, Belcore i Kärleksdrycken, huvudrollen i Rigoletto, Scarpia i Tosca, Dr Bartolo i Barberaren i Sevilla, titelrollen i Gianni Schicchi, Don Alfonso i Cosi fan tutte, Truffaldino i Ariadne på Naxossamt Angelotti och Sakristanen i Tosca på meritlistan för att nämna några. 2004 Började Marco för sångpedagogen Dale Fundling och i och med det skiftade Marco röstläge från buffa-bas till dramatisk baryton. Marco är flitigt anlitad som konsertsångare, sånglärare och coach och har årligen en Masterclass i Riva del Garda i Italien. Närmast väntar Renato i Verdis Maskeradbalen vid Opera Prima Wien i september i Italien. Marco ligger bakom konceptet Piazza Opera och är även initiativtagare till Marstrandsoperan.

Joachim Gustafsson  – Dirigent

Joachim Gustafsson utbildade sig 1983–1987 till violinist vid Göteborgs universitet och har utbildat sig till dirigent för Karl Österreicher (1923–1995) i Wien i Österrike. Han gjorde sin debut i operasammanhang 2004 med Giuseppe Verdis Otello på Kungliga Operan i Stockholm. Han blev chefsdirigent för Borås symfoniorkester 2013. Han har även varit gästdirigent på bland andra Den Jyske Opera i Århus i Danmark, där han 2013 dirigerade den danske kompositören Thomas Agerfeldt Olesens (född 1969) opera The Picture of Dorian Gray. År 2021 utnämndes Joachim till konstnärlig ledare för Orquesta Filharmónica de Bogotá i Bogotá i Colombia, där han varit gästdirigent sedan 2011.

Boka

Res med kollektivtrafiken

Efter en 5 minuters färjeresa, ta av till höger, gå bort till Kungsgatan och följ denna upp till fästningen.

Fakta

Marstrandsoperans Vänner

MOV är en helt ny förening som vill lyfta och stötta kulturella aktiviteter i Marstrand och i Kungälvs kommun! Vårt allra första engagemang är Marstrandsoperans Operagala 2022. 

Vår vision

En av våra stora visioner är att vara med och skapa en etablerad sommaroperascen på Kommendantshagen med dramatiska
Carlstens fästning som fond. Vi ser även hur vi kan bidra till att stödja och stärka ett levande kulturliv året om på Marstrand och i Kungälvs kommun. Detta till glädje för alla som bor i och besöker området.

Vägbeskrivning

Beskrivning från Göteborg: Tag E6 mot Oslo. Vid Kungälv (ca 20 km) tar du av på väg 168 (skyltat Marstrand) och följer denna (ca 25 km) till Marstrand-Koön.

Hitta hit