Carlstens fästning på Marstrand

Marstrand, Kungälv

Carlstens fästning är Marstrands största sevärdhet. Här kan du uppleva fästningens spännande historia som försvarsverk och fängelse för beryktade fångar som Lasse-Maja, men även övernatta eller gå på konserter och andra evenemang.

Carlstens fästning började byggas under andra hälften av 1600-talet för att försvara Marstrand mot angripare. Under åren byggdes fästningen ut flera gånger och först 1860 rapporterades den färdigbyggd. För att få tillräckligt med arbetskraft användes dömda brottslingar. Bland de beryktade fångar som suttit fängslade här finns Lasse-Maja och Carlstens enda kvinnliga fånge Metta Fock.

Övernatta på fästningen

I dag kan du vara med på guidade rundvandringar med besök i Suckarnas gång, Galgbacken, Lasse-Majas kök och Fästningskyrkan. Eller bara promenera runt på egen hand – det finns alltid något nytt att uppleva. Andra upplevelser är fästningsspelen med marscherande karolinersoldater och dånande svartkrutskanoner, spökguidningen och borggårdsgalorna.
Att övernatta inom fästningens murar är en upplevelse. Du sover i Donjonen, en byggnad från 1840-talet, där tusentals soldater varit inkvarterade genom åren. Rummen är nyrenoverade och vi har plats för ett trettiotal gäster i dubbelrum eller ett hundratal i flerbäddsrum.

Middag och fest

Vi har också flera festsalar om du vill fira något särskilt och hjälper till med hela arrangemanget. När krutröken lagt sig över vindbryggan, välkomstdrinken är inmundigad och officeren följt er till festsalen är det dags att njuta av vad fästningsköket förmår.

Res med kollektivtrafiken

Efter en 5 minuters färjeresa, ta av till höger, gå bort till Kungsgatan och följ denna upp till fästningen.

Vägbeskrivning

Beskrivning från Göteborg: Tag E6 mot Oslo. Vid Kungälv (ca 20 km) tar du av på väg 168 (skyltat Marstrand) och följer denna (ca 25 km) till Marstrand-Koön.

Faciliteter

  • Uteservering
  • Café
  • Husdjur välkomna
  • Konferensmöjligheter
  • Restaurang med fullständiga rättigheter
  • WC/Toalett

Hitta hit