Strandverkets konsthall

den 4 juni 2018

"Vi bestämde oss också för att Strandverket Konsthall skall vara en plats för riktiga möten: Mötet mellan den strama, karga men vackra lilla fästningen och modern konst. Möten mellan konstformer och konstnärer. Möten mellan seglingen och konsten. Och givetvis möten mellan konsten och publiken."

Peter HjörneStyrelseordförande Strandverket Konsthall, tillika initiativtagare och huvudfinansiär. Han var tidigare chefredaktör på Göteborgs-Posten, men är numera ledarkrönikör på samma tidning.

 

STRANDVERKET är en konsthall med hög ambitionsnivå där den första spännande säsongen har följts av flera. Marstrand har med Strandverket fått en kulturell mötesplats mellan konst och människor, stramhet och karghet. Det gamla ”verket” har blivit till en konstens och kulturens festplats som hyllar ön, seglingen och den andlöst sköna naturen samtidigt som man visar konst som engagerar och berör. 

Strandverket stod färdigt år 1857. Tyvärr var både Strandverket och Carlstens Fästning sorgligt omoderna redan vid invigningen, eftersom tiden redan hade sprungit ifrån den här typen av fasta försvarsanläggningar.
För Strandverket gick det sedan sakta men säkert utför och efter 1882 har huset inhyst både möjliga – och omöjliga – verksamheter som till exempel färg- och emaljfabrik, nödbostad, brandstation, krog och nattklubb. Inför sommarsäsongen 2012 stod Strandverket tomt och GPs Peter Hjörne som bor på ön och älskar den intensivt, bestämde sig för att hyra Strandverket av Statens Fastighetsverk för att öppna en konsthall för främst fotografi och skulptur men också för måleri, glas och design. 

Konsthallen på Marstrand öppnade 2012 under konstnärlig ledning av Hasse Persson. En tilltalande spänning mellan gammalt och nytt, olika genrer och framförallt mellan människor som besöker Strandverket.

 

VARJE ÖPPETDAG erbjuds guidade introduktioner till utställningarna kl 11.30 och 14.30

STRANDVERKET BISTRO har alltid något gott att erbjuda och i konsthallen finns även en butik med utvalda designprodukter, utställningskataloger, affischer, konstböcker mm.

Strandverket