Promenaden runt Marstrandsön

Om ni har en stund över från sol och bad finns det en hel del spännande att upptäcka på Marstrandsön. Ta kartan i hand och bege er på upptäcktsfärd genom Marstrands historia och natur. Stigen runt hela Marstrand är ca 5 kilometer lång och promenaden runt ön tar cirka en timme.
1. Jättegrytorna
Den största grytan ligger vid den stora stentrappan vid promenadvägen som leder runt ön.

2. Smugglarrännan
I viken nedan för Smugglarrännan smög smugglarna nattetid in med sina båtar. Varorna lastades av och fördes snabbt via den skyddade ravinen in i staden. Har du sett filmen Smugglarkungen?

3. Stegelviken
Platsen för en tidigare avrättningsplats. Här badade också fångarna på Carlstens Fästning under uppsikt av muskötbeväpnade knektar.

4. Karlskogadalen
Var i forna dagar skogsbevuxen och att döma av stubbar och övriga fynd som påträffats här var det här troligen platsen för de första stenåldersboplatserna.

5. Offerstenen
Användes av hednafolk vid offerceremonier. Forskare anser att den inhuggna rännan i stenens flata översida varit avsedd för att avleda blod.

6. St.Eriks park
Gömd mellan bergsryggarna ligger denna park som anlades i mitten av 1800-talet av Gustav Widell, rektor vid Marstrands läroverk. Han stakade också ut många av stigarna runt ön.

7. Grottorna
I grottorna har man hittat stenåldersredskap, vilket visar att det här har funnits boplatser. Här gömde sig även Marstrands befolkning under Tordenskioldsbelägringen 1719. Den nedersta grottan kallas för ”fru Arvidssons sängkammare”. Här födde hon under belägringen en son som sedermera blev en av stiftarna av Ostindiska Kompaniet i Göteborg. Den översta grottan heter St.Erik. Här finns ”Predikstolen”; ett stenblock där prästen höll sina predikningar under belägringen.

Grottorna på Marstrand8. Näckrosdammen
Här kan man se de sällsynta röda näckrosorna, ursprungligen från Västergötland.

9. Trollskogen
Fick sitt namn under badortstiden, då allt trolskt och romantiskt stod högt i kurs. Evert Taube lär ha vilat sig här och inspirerats till visan ”Västanvind”.

10. Skallens fyr
Platsen där de två haven Skagerrak och Kattegatt möts. Här kan du hitta din alldeles egna klippa att sola och bada på.

11. Nålsögat
Passagen mellan klipporna är så smal att du måste gå sidledes. Något som barnen brukar uppskatta, men även en och annan vuxen tycker det är roligt.

Näckrosdammen