Marstrand
Efter en kort färjetur över sundet befinner du dig på själva Marstrandsön, med en levande närvaro från en svunnen tid, blandat med trendiga seglarjackor. På Marstrand finner man både krogliv och stilla lugn beroende på när man besöker ön. Med sina mysiga kvarter, små gränder och prång, sin dominerande fästning och havsutsikt vart man än vänder sig, väcker ön starka känslor. Längs bryggorna i Sveriges största gästhamn ligger båtarna tätt och med GKSS Match Cup Sweden första veckan i juli är Marstrand definitivt seglingens huvudstad i Sverige.
Strandverket Konsthall visar samtidskonst inom främst fotografi och skulptur. Konsthallen ligger i den gamla bohuslänska försvarsanläggningen Södra Strandverket. I juli hålls det fästningsspel på Carlstens fästning. Historier och skrönor från förr blandas med karoliner, salut och trumslagare vid porten. Besöker man fängelsehålorna förstår man varför var femte fånge inte överlevde vintern. Här satt den ökände stortjuven Lasse-Maja inspärrad i 27 år. I slutet av augusti är det dags för Sekelskiftesdagarna och när klockan vrids tillbaka till Oscar II:s dagar återskapas förra sekelskiftets havs kurort och societetsliv.
Historik
Sillen, rikedomarna, det syndiga livet, kungligheterna, baden, nöjena, kappseglingarna. Det har alltid funnits någonting som lockat folk till Marstrand. Ända sedan medeltiden har ön haft en speciell dragningskraft, och har behållit den ända in i våra dagar. Marstrands stad grundades redan på 1200-talet av den norska kungen Håkon Håkonsson. Med sitt läge längst ut i havsbandet, idealiskt för en hamn, oftast isfri och med angöringsmöjlighet oberoende av vindriktning, var Marstrand länge en stor fiskhamn och utgångspunkten för den internationella sjöfarten. Rakt västerut ligger Skagen och den traden gick de gamla segelfartygen. Idag är Marstrand mest känt för andra segelbåtar. I Marstrand har segling blivit en publiksport som går att följa från världens enda naturliga seglingsarena. I Sveriges seglingshuvudstad trängs världsstjärnorna med familjeseglare. Men under många sekler var tillgången på sill skillnaden mellan välstånd och armod. Under 1500-talet blev Marstrand sillfiskets centrum i Europa. Paris gatulampor brann med sillolja från Marstrand. Arbetstillfällena lockade till sig folk från när och fjärran och under den här tiden blev ön vida känd för sin omoral. Det fanns över hundra krogar på den lilla ön. Välståndet var stort och Rådhuset byggdes i sten eftersom man var trött på alla bränder. Men sillen försvann och det blev inga fler stenhus.
Vid freden i Roskilde 1658 blev Marstrand svenskt och det var nu som fästningen började byggas. På 1700-talet kom sillen tillbaka. För att locka arbetskraft till Marstrand infördes ”Porto Franco” vilket betyder frihamn, fri från skatt, fristad för brottslingar och Sveriges enda stad med total religionsfrihet. Skandinaviens första synagoga grundades i Marstrand. Men de stora sillepokerna tog slut och Marstrandsborna tvingades hitta någon ny utkomst. När fenomenet ”havsbad” kom på modet under 1800-talet upp-levde Marstrand en ny glansperiod. Marstrand som badort drog till sig det fina folket som ville roa sig kungligt på de nybyggda anläggningarna Societetshuset, Turisthotellet och Marstrands varmbadhus (Båtellet).
Marstrands egenart där det historiska och genuina blandas med liv, rörelse och ett myller av unga och gamla hittar du ingen annanstans